Versiunea romana Русская версия English version | Cautare | Logare | Înregistrare | Poşta
Directia Politie Rutiera

ANUNT

Site-ul se afla in faza de redesign si reconstructie. Se pot considera active doar rubricile Martor ocular si Comunicate de Presa. Va multumim.
Serviciul de presă
<div style="text-align: justify;"><font size="3"><b>Siguranța autoturismului tău îți aparține</b></font></div>

Siguranța autoturismului tău îți aparține

Combaterea cazurilor de răpiri și furturi de automobile, precum și a sustragerilor de accesorii, a fost și rămâne una din sarcinile poliției. Începînd cu ziua de astăzi și pînă pe 8 august curent,  Inspectoratul General al Poliției,  va desfășura,  pe teritoriul municipiului Chișinău,  un complex de activități profilactice întru  prevenirea acestui gen de infracțiuni.   

Astfel, angajații poliției vor realiza mai multe activităţi de prevenire în acest sens. Ofiţerii de sector din municipiul Chişinău vor repartiza în curţile blocurilor locative pliante informative cu recomandări în privința prevenirii răpirilor şi sustragerilor de accesorii din automobile. Același scop îl vor avea și  inspectorii de patrulare care vor informa șoferii sau vor plasa pliantele cu recomandări pe parbrizele transportului auto.   

Atenţionăm,  unitatea de transport lăsată fără supraveghere în locuri mai puţin iluminate, prezintă un interes sporit pentru infractori, care, cu uşurinţă și cel mai frecvent pe timpul nopţii, sustrag bunurile lăsate în autovehicul, cât şi accesorii precum anvelope, oglinzi, etc.  

n acest context, poliţia reamintește conducătorilor auto câteva măsuri elementare de prevenire a furtului din sau de automobile:
- dotaţi automobilul cu un sistem de alarmă pe bază de senzori, ce îşi dovedeşte întotdeauna eficienţa;
- parcaţi automobilul pe timpul nopţii numai în locurile iluminate şi vizibile;
- verificaţi înainte de a pleca, dacă sistemul de închidere al portbagajului este asigurat corespunzător;
- asiguraţi autoturismul chiar dacă lipsiţi din el doar câteva minute;
- inscripţionaţi numărul de înmatriculare al automobilului pe obiecte uşor demontabile (oglinzi, baterii, capace, etc.), care oferă posibilitatea identificării şi recuperării bunului sustras;
- evitaţi să reparați automobilul Dvs. în atelierele neautorizate (există riscul să fie făcute mulaje după chei);
- nu lăsaţi genţi, borsete, notebook-uri, accesorii ale aparatajului radio sau video, telefoanelor mobile, în automobil, căci puteţi rămâne fără ele. 

NU UITAŢI !!!  Dacă aţi devenit victima infractorilor, vă recomandăm: 
- nu intraţi în panică, deoarece acest comportament poate întârzia identificarea imediată şi reţinerea infractorilor; 
- anunţaţi de urgenţă poliţia şi nu pătrundeţi în câmpul infracţional, pentru a nu şterge probele lăsate de infractor;
- nu trebuie să atingeţi sau să mişcaţi lucrurile, pe cît  posibil interziceţi accesul altor persoane în câmpul infracţional. În multe cazuri victima sau alte rude doresc să verifice ce obiecte lipsesc sau să facă ordine în lucrurile răvăşite de infractori, prin aceasta distrugând mijloacele de probă existente. Totodată, este preferabil să indicaţi caracteristicile de identificare a bunurilor furate;
- victima trebuie să pună la dispoziţia poliţiei cît mai multe amănunte despre persoanele suspecte care s-au aflat prin preajmă sau care aveau informaţii despre locul în care se aflau bunurile de valoare;
- o importanţă mare prezintă amănuntele furnizate de către persoanele ce se aflau în preajma locului comiterii faptei ilicite, care pot să sesizeze şi să observe persoane suspecte în zonă. 

IMPORTANT! Aveţi încredere în experienţa Poliţiei. Veţi beneficia întotdeauna de sprijinul nostru pentru protecţia dumneavoastră şi a bunurilor pe care le deţineţi. Nu fiţi indiferenţi la ce se întâmplă în jurul dumneavoastră, alăturaţi-vă poliţiei în lupta împotriva infractorilor. Furnizaţi polițiștilor  toate datele pe care le deţineţi în legătură cu o eventuală sustragere. 

În cazul în care ați fost victima  unui furt de/din auto,  în  mod de urgenţă formați numărul de urgență 902 şi depuneţi o sesizare, în care să descrieţi cele întâmplate, la cea mai apropiată secţie, sector sau post de poliţie.
Detalii
<div style="text-align: justify;"><font size="3"><b>Nerespectarea normelor rutiere a mai generat 2 tragedii</b></font></div>

Nerespectarea normelor rutiere a mai generat 2 tragedii

Nerespectarea prevederilor Regulamentului Circulației Rutiere care cuprinde norme ce determină circulația vehiculelor,  a pietonilor și bicicliștilor pe drumurile publice, generează situații nedorite cu consecințe tragice. Participanții la traficul rutier încalcă obligațiile de a respecta regulile de circulație, astfel, prin acțiunile sale cauzează prejudicii celor din jur. 

Ieri, 30 iulie curent, imprudența și graba au mai curmat 2 vieți omenești. Potrivit informațiilor preliminare parvenite în adresa INP tragediile au avut loc pe traseele naționale M-2 și R-34. 

Primul accident a avut loc la ora 18:30, în satul Căprești din raionul Florești. Un bărbat din raionul Soroca a fost lovit de un camion de model DAF la volanul căruia se afla un bărbat de 50 de ani. Victima își repara unitatea de transport care staţiona pe partea dreaptă a carosabilului. Într-un moment dat bărbatul a ieşit brusc  în  mijlocul drumului unde a fost lovit în plin de camion. Ca urmare a impactului acesta a decedat pe loc. 

A doua nenorocire s-a întîmplat în jurul orei 21:30, între satele Chircani şi  Cucoara din raionul Cahul.  Automobilul de model “Skoda Superb” a tamponat o bicicletă pe care se afla un cuplă din satul Chircani. Șoferul mașinii, un bărbat de 48 de ani din raionul Cahul nu s-a  isprăvit cu conducerea acesteia a ieşit pe contrasens şi a accidentat bicicleta pe care se aflau soţii de 36 și 37 ani. În rezultatul tamponării şi leziunilor corporale primite, doamna a decedat la Spitalul Raional Cahul, iar soțul acesteia a primit multiple leziuni corporale și se zbate între viață și moarte. 

Inspectoratul Național de Patrulare Solicită tuturor participanților la traficul rutier să respecte cu strictețe normele rutiere. Orice participant la trafic care va respecta aceste norme va salva cît viața personală atît a celor din jur!
Detalii
<div style="text-align: justify;"><font size="3"><b>Atenție
la caniculă! Ne așteaptă o săptămînă extrem de călduroasă</b></font></div>

Atenție la caniculă! Ne așteaptă o săptămînă extrem de călduroasă

Săptămîna curentă va fi extrem de călduroasă pentru toată țara.  Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță, că în intervalul 30 iulie – 5 august temperatura aerului va atinge valori de 33°C și mai mult. În acest context, Inspectoratul Naţional de Patrulare atenţionează toţi participanţii la traficul rutier să ţină cont de avertizările meteo şi să nu se pornească la drum  fără mare necesitate.    

În cazul în care va-ți hotărît să călătoriți, asigurați-vă că ați alimentat autoturismul cu suficient combustibil, aveți la îndemînă apă potabilă, trusă medicală cu medicamente necesare iar în portbagajul maşinii - stingătorul de incendiu. Pietonii, purtați  haine din stofe naturale și de culori deschise. Protejați - vă de razele solare cu chipiu sau pălărie.   

Recomandăm participanților la traficul rutier, în special celor  care suferă de diverse maladii cronice, să nu călătorească în orele amiezii. Astfel, în intervalul orelor 1100 – 1600 razele solare sunt cele mai puternice și pot afecta grav starea sănătății.   

Inspectoratul Național de Patrulare atenționează toți participanții la traficul rutier asupra importanței respectării regulilor de circulație! Șofați și circulați cu multă prudență. Aveți grijă de viața Dvs. și a celor din jur!   
Detalii
<div style="text-align: justify;"><font size="3"><b>INP
desfășoară operațiunea ”Transparența”</b></font></div>

INP desfășoară operațiunea ”Transparența”

Rezultatele activității de supraveghere și control asupra circulației rutiere desfășurate pe întreg teritoriul țării denotă faptul că în ultima perioadă de timp a crescut considerabil numărul vehiculelor exploatate cu diverse abateri de la prevederile bazei legislative și normative a RM. În special deținerea și exploatarea mașinilor cu parbrizul sau suprafețele de geam ale portierelor din față fumurii.   

În scopul respectării prevederilor Regulamentului Circulației Rutiere precum și recomandărilor Comitetului pentru transporturi al Comisiei economice și sociale din cadrul ONU  privind garantarea siguranței traficului rutier, INP a declanșat operațiunea ”Transparența”. Aceasta are drept scop neadmiterea în circulație a autovehiculelor la care parbrizul și/ sau suprafețele de geam sunt umbrite prin ionizare sau aplicarea peliculei fumurii în așa mod încît nu este asigurată transparența de 70% și vizibilitatea conducătorului auto în toate direcțiile.   

Astfel, în decurs de 2 săptămîni, angajații Inspectoratului Auto de Stat al INP vor verifica  coeficientul transparenței luminii prin sticlele mijloacelor de transport cu aparate pentru determinarea permeabilității luminii prin sticlă. În cazul în care se va depista că geamurile unității de transport sunt umbrite șoferul va fi sancționat.  Conform al. (2) art. 228 Cod Contravențional al RM, acesta riscă  amendă de la 5 la 10 unităţi convenţionale.
Detalii
Transparenţa decizională
Ştirile direcţiei
Siguranța autoturismului tău îți aparține
Combaterea cazurilor de răpiri și furturi de automobile, precum și a sustragerilor de accesorii, a fost și rămâne una din sarcinile poliției. Începînd cu ziua de astăzi și pînă pe 8 august curent,  Inspectoratul General al Poliției,  va desfășura,  pe teritoriul municipiului Chișinău,  un complex de activități profilactice întru  prevenirea acestui gen de infracțiuni.   Astfel, angajații poliției vor realiza mai multe activităţi de prevenire în acest sens. Ofiţerii de sector din municipiul Chişinău vor repartiza în curţile blocurilor locative pliante informative cu recomandări în privința prevenirii răpirilor şi sustragerilor de accesorii din automobile. Același scop îl vor avea și  inspectorii de patrulare care vor informa șoferii sau vor plasa pliantele cu recomandări pe parbrizele transportului auto.   Atenţionăm,  unitatea de transport lăsată fără supraveghere...
Detalii aici...
Nerespectarea normelor rutiere a mai generat 2 tragedii
Nerespectarea prevederilor Regulamentului Circulației Rutiere care cuprinde norme ce determină circulația vehiculelor,  a pietonilor și bicicliștilor pe drumurile publice, generează situații nedorite cu consecințe tragice. Participanții la traficul rutier încalcă obligațiile de a respecta regulile de circulație, astfel, prin acțiunile sale cauzează prejudicii celor din jur. Ieri, 30 iulie curent, imprudența și graba au mai curmat 2 vieți omenești. Potrivit informațiilor preliminare parvenite în adresa INP tragediile au avut loc pe traseele naționale M-2 și R-34. Primul accident a avut loc la ora 18:30, în satul Căprești din raionul Florești. Un bărbat din raionul Soroca a fost lovit de un camion de model DAF la volanul căruia se afla un bărbat de 50 de ani. Victima își repara unitatea de transport care staţiona pe partea dreaptă a carosabilului. Într-un moment dat bărbatul a ieşit brusc  în  mijlocul drumului und...
Detalii aici...
Atent!